חנן נולד ב-1919 בסטנוף, וגדל בקופצ'ינצ'ה. לאחר שפלשו הנאצים לקופצ'ינצה נלקח למחנה עבודה בגטו טרנופול. שנתיים עבר ממחנה למחנה ועבד בעבודות פרך שונות. לקראת סוף המלחמה הצליח לברוח יחד עם עוד שישה מחבריו והגיע למחצבה נטושה, שם הקימו בונקר והסתתרו בו חצי שנה. לאחר מכן נתפסו ע"י הנאצים וכולם נורו למוות מלבד חנן שהעז לברוח וניצל. חנן הסתתר חודשים מספר בעליית גג, שוב נתפס ושוב הצליח לברוח. כשהרוסים פלשו אולץ להתגייס לצבא הפולני. לאחר סיום המלחמה ערק מהצבא. כשהוקמה מדינת ישראל עלה לארץ.

בשואה איבד חנן את הוריו, את אחותו ושאר בני משפחה. כשעלה לארץ החל בחיים חדשים. נשא אישה והתפרנס ממכבסה שפתח וניהל. בערוב ימיו התמסר חנן לבניית דגמים של בתי כנסת.

את הדגם הראשון בנה חנן כמתנת יום הולדת לאשתו. הוא בנה את בית הכנסת של העיר שלה, ואדוביצה שבפולין. מכאן הוא המשיך, בנה בין היתר גם את הדגם של בית הכנסת של קופיצ'ינצה, עיירת ילדותו.

בבניית הדגמים הוא התבסס בעיקר על ספר שיצא לאור בפולין לפני השואה, ובו צילומים של בתי כנסת שונים. הדגמים עשויים מגפרורים ומכפיסי עץ.

הוא בנה כ 50 דגמים של בתי כנסת שונים מפולין, הונגריה וצ'כוסלובקיה, חלקם מוצגים בבית העדות:

pdfבית הכנסת הגדול בדומברובה טארנובסקה  Dabrowa Tarnowska

pdfבית הכנסת הגדול בואדוביצה Wadowice

pdfבית הכנסת בבאלאשדיארמוט Balassagyarmat

pdfבית הכנסת הניאולוגי במישקולץ Miskolc

pdfבית הכנסת האורתודוכסי בנירג'האזה  Nyiregyhaza

pdfבית הכנסת ברח' אורניינבורג בברלין  Berlin

pdfבית הכנסת הגדול בדייז' Des

pdfבית הכנסת אלטנוישול בפראג Praha

כל דגם הוא מעין אנדרטה לבית הכנסת ולקהילה שהייתה ואיננה עוד.

בימים שבהם שורדי השואה הולכים ועוזבים אותנו, משימת שימור הזיכרון מקבלת משנה חשיבות.
אנו רואים במשימה זו שליחות, ויש לנו עוד כל כך הרבה מה לעשות.
לתרומה שלך יש השפעה מיידית וישירה על חינוך הדורות הבאים.
עזור לנו לספר את הסיפור.

תרום עכשיו

אודות בית העדות

בלבו של המושב הפסטורלי ניר גלים ניצב בית העדות, מוזיאון שואה אינטימי ומיוחד. בית העדות הוקם בראשית שנות התשעים הוא מהווה הגשמת חזונם וחלומם של קבוצת שורדי שואה שביקשו לספר את השואה מנקודת מבט אישית וערכית. בית העדות הוא בית עבורם עד היום, הם לוקחים בו חלק פעיל ומהווים עבורנו השראה ועמוד אש לפני המחנה. במוקד העשייה של בית העדות עומדת הפעילות החינוכית, מתוך תפיסה שהנחלת זיכרון השואה הנה חלק בלתי נפרד מעיצוב הזהות היהודית והישראלית. בואו אלינו לפגוש את סיפור השואה והתקומה מזווית שלא הכרתם. בית העדות - לבוא, לחוות, לזכור.

שעות פתיחה

ימים א'-ה': 16:00-8:30
ניתן לתאם פעילות גם לשעות הערב, ימי שישי ומוצ"ש. 
בערבי חג ובשבתות המוזאון סגור.

מידע למבקר

הפעילות מתקיימת במסגרת קבוצתית.
יחידים יצורפו לקבוצות קיימות.
כל הפעילות בתיאום מראש.